Joacim överlevde hjärtstopp med hjälp av hjärtstartare

Joacim, 32 år

Fredagen den 24 oktober spelade Lugis herrelitlag mot IFK Kristianstad på hemmaplan i Lund. Tretton minuter in i matchen föll Lugis handbollsspelare Joacim Ernstsson ihop på planen på grund av hjärtstopp.

– Jag var uppe i varv som alltid under match och mådde hur bra som helst. Det kom helt utan förvarning, säger han. Joacim Ernstsson har aldrig tidigare haft problem med hjärtat. Och när han drabbades av plötsligt hjärtstopp kom det precis som för många andra – helt oväntat. Med på

matchen fanns bland annat Lugis lagläkare Ioannis Kostagiannis som snabbt påbörjade upplivningsförsök. I publiken råkade även en hjärtläkare befinna sig som hoppade ner från läktaren för att hjälpa till.

– Jag är ytterst tacksam för de insatser som gjordes där och då. Det känns som att det var ett bra ställe att få hjärtstopp på, säger Joacim.

Eftersom Joacim inte hade någon puls eller andning förstod de båda läkarna att elchocker skulle krävas för att få tillbaka cirkulationen. Tack och lov fanns en hjärtstartare utplacerad i idrottshallen sedan tidigare. Hjärtstartarens elektroder kunde snabbt placeras på Joacims kropp, och efter två elchocker var hans liv räddat. När ambulansen kom till platsen tio minuter senare hade Joacim återfått medvetandet och kunde köras till Lunds hjärtintensiv för eftervård. Tack vare de snabba insatserna och att hjärtstartaren fanns på plats kunde Joacims liv räddas.

27-06-2007 är datumet Linus har tatuerat på sitt högra bröst, dagen då han föll ner bakom disken på sitt jobb i plötsligt hjärtstopp. Han var 18 år gammal. – När du får hjärtstopp handlar det om minuter. Jag vill hjälpa andra utifrån min egen erfarenhet!
Läs mer
"Jag tänker ofta på att jag hade en otrolig tur som befann mig på en plats utrustad med hjärtstartare och utbildad personal, annars skulle jag inte levt idag"
Läs mer