Linus som överlevde hjärtstopp pga hjärtstartare

Linus, 18 år

27-06-2007 är datumet Linus har tatuerat på sitt högra bröst, dagen då han föll ner bakom disken på sitt jobb i plötsligt hjärtstopp. Han var 18 år gammal.

– Det var två veckor efter studenten, första dagen på mitt nya jobb. Min kusin hjälpte mig med kassan när jag plötsligt föll baklänges. Han trodde jag hade svimmat, säger Linus. I affären befann sig en kund som tidigare utbildat i hjärt- och lungräddning (HLR) inom försvaret. Kunden kunde snabbt konstatera att Linus drabbats av hjärtstopp och påbörjade hjärt-lungräddning.

– Hade han inte befunnit sig i butiken just då tror jag inte jag hade suttit här idag, säger Linus.

Att Linus överlevde sitt hjärtstopp berodde även på att en ambulans fanns i närheten av platsen. På bara fem minuter infann sig sjukvårdare och kunde sätta igång Linus hjärta med hjälp av en hjärtstartare.

Tre år efter incidenten startade Linus fonden Heart of Linus. Dit kan den som vill donera pengar, som sedan används för att köpa hjärtstartare. Hjärtstartarna skänks i sin tur till offentliga lokaler.

-Jag vill hjälpa andra utifrån min egen erfarenhet. När du får hjärtstopp handlar det om minuter. Mitt mål är att hjärtsäkra min hemkommun så att de som bor här kan känna sig trygga.

Tack vare de snabba insatserna och att hjärtstartaren fanns på plats kunde Joacims liv räddas. – Jag är ytterst tacksam för de insatser som gjordes där och då. Det känns som att det var ett bra ställe att få hjärtstopp på, säger Joacim.
Läs mer
"Jag tänker ofta på att jag hade en otrolig tur som befann mig på en plats utrustad med hjärtstartare och utbildad personal, annars skulle jag inte levt idag"
Läs mer