Hjärtstartare – priser, råd och tips

Hjärtstartare - priser, råd och tips

På denna sida

  • Hur mycket kostar en hjärtstartare
  • Ska man hyra eller köpa hjärtstartare
  • Var bör en hjärtstartare placeras
  • Hur kan man veta var närmaste hjärtstartare finns
  • Hjärtuppropet – ett initiativ för att rädda liv

Hjärtstartare - priser, råd och tips

Att ha en hjärtstartare i hemmet eller på arbetsplatsen kan rädda liv, då ca 9600 människor avlider utanför sjukhus till följd av hjärtstopp varje år i Sverige.
 
Den som drabbas av ett hjärtstopp har 70-80% chans att överleva om de får en stöt av en hjärtstartare inom 3 minuter. Ju fler hjärtstartare som finns i samhället desto större är chansen att det finns en nära till hands om olyckan skulle vara framme.

Hur mycket kostar en hjärtstartare?

Kostnaden för att hyra en hjärtstartare beror på vilken modell du väljer, samt vilken typ av förvaringsmöjlighet du behöver. ViaMedici erbjuder flera olika hyrespaket och hjälper dig välja rätt nivå.

Hjärtstartare finns både att hyra och att köpa. När du hyr en hjärtstartare hos ViaMedici ingår i vissa paket bland annat:
 

  • Underhåll
  • Övervakning
  • Fri bindningstid

Läs mer om att hyra hjärtstartare hos oss
 
Väljer du att köpa en hjärtstartare baseras priset på vilken modell du väljer. Hjärtstartare kan vara halv- eller helautomatiska och en del har även inbyggt HLR-stöd vilket gör dem mer användarvänliga.
 
Läs mer om att köpa en hjärtstartare hos oss

Ska man hyra eller köpa hjärtstartare?

Det finns fördelar både med att hyra och att köpa en hjärtstartare. Det viktigaste är att det finns fler hjärtstartare utplacerade i samhället och att de registreras så att allmänhet och larmcentral snabbt hittar dem vid händelse av hjärtstopp.
 
Förutom själva hjärtstartaren kan det vara bra att gå en utbildning i hjärt- och lungräddning. Här får du träna på att använda en hjärtstartare, vilket ger självförtroende och snabbar på processen om den behöver användas på riktigt vid en olycka.
 
I de fall då en hjärtstartare inte finns tillgänglig kan även hjärt- och lungräddning hjälpa till att rädda liv, i väntan på att en hjärtstartare kommer till olycksplatsen eller att ambulansen anländer.
 
Läs mer om utbildning i HLR med hjärtstartare hos ViaMedici

Var bör en hjärtstartare placeras?

 
När man placerar en hjärtstartare finns det ett par saker man bör tänka på, för att den ska vara åtkomlig så stor del av dygnet som möjligt. Hjärtstartare bör vara tydligt markerade med en skylt och synligt placerade.
 
Placera helst hjärtstartaren i ett skåp utomhus så att den kan nås av allmänheten vid händelse av hjärtstopp. Med växlande väder, temperaturer och miljöer krävs rätt förvaringsmöjlighet, som till exempel ett larmat värmeskåp. Här hjälper vi gärna till och ger råd.
 
Kontakta oss så hjälper vi dig välja rätt hjärtstartare

Hur kan man veta var närmaste hjärtstartare finns?

 
Av alla plötsliga hjärtstopp sker mer än hälften av dem nära hemmet på fritiden. Därför är det viktigt att veta om var närmsta hjärtstartare finns, även när du inte är på jobbet.
 
hjärtstartarregistret.se kan man registrera sin publika hjärtstartare kostnadsfritt, för att allmänheten och larmcentralen ska kunna hitta den i ett nödläge.
 
Läs mer om att hitta närmsta hjärtstartare

Hjärtuppropet – ett initiativ för att rädda liv

 
Björn Jadeland är initiativtagare till Hjärtuppropet, som syftar till att både få ut fler hjärtstartare i samhället och att utbilda fler av oss i hjärt- och lungräddning. Det finns idag fortfarande många hjärtstartare som inte är registrerade, vilket gör att de inte går att hitta när ett hjärtstopp inträffar.
 
Många hjärtstartare är dessutom placerade på ett sådant sätt att de inte går att komma åt dygnet runt. Hjärtstopp kan drabba vem som helst oavsett ålder och av de som drabbas utanför sjukhus överlever endast 10%. Med mer kunskap och fler registrerade hjärtstartare kan fler överleva vid plötsligt hjärtstopp, såväl i hemmamiljö som i sjukhusmiljö.
 
Besök hjärtuppropet.se för att få veta mer