Hjärtstopp under matchen – Joacim Ernstsson föll ihop på planen

Joacim Ernstsson

Fredagen den 24 oktober spelade Lugis herrelitlag mot IFK Kristianstad på hemmaplan i Lund. Tretton minuter in i matchen föll Lugis handbollsspelare Joacim Ernstsson ihop på planen på grund av hjärtstopp.

– Jag var uppe i varv som alltid under match och mådde hur bra som helst. Det kom helt utan förvarning, säger han.Joacim Ernstsson har aldrig tidigare haft problem med hjärtat. Och när han drabbades av plötsligt hjärtstopp kom det precis som för många andra – helt oväntat. Med på matchen fanns bland annat Lugis lagläkare Ioannis Kostagiannis som snabbt påbörjade upplivningsförsök. I publiken råkade även en

hjärtläkare befinna sig som hoppade ner från läktaren för att hjälpa till.
– Jag är ytterst tacksam för de insatser som gjordes där och då. Det känns som att det var ett bra ställe att få hjärtstopp på, säger Joacim.

Eftersom Joacim inte hade någon puls eller andning förstod de båda läkarna att elchocker skulle krävas för att få tillbaka cirkulationen. Tack och lov fanns en hjärtstartare utplacerad i idrottshallen sedan tidigare. Hjärtstartarens elektroder kunde snabbt placeras på Joacims kropp, och efter två elchocker var hans liv räddat.

När ambulansen kom till platsen tio minuter senare hade Joacim återfått medvetandet och kunde köras till Lunds hjärtintensiv för eftervård. Tack vare de snabba insatserna och att hjärtstartaren fanns på plats kunde Joacims liv räddas.
– Det känns ganska overkligt alltihop. Trots att jag fått

det hela förklarat för mig flera gånger känns det som att det var någon annan som drabbades säger han.

På sjukhuset fick Joacim en ICD:n, en slags kombination av hjärtstartare och pacemaker, inopererad. Men trots att han idag mår bra är karriären som elithandbollsspelare över. Stressen och pressen det innebär att träna och tävla på elitnivå är en onödig belastning för hjärtat.
– Dessutom kan jag få en smäll på ICDn som gör att den inte fungerar som den ska. Så läkarna är bestämda, jag får inte fortsätta. Det känns trist, jag är bara 32 år och önskar att jag hade kunnat få ta det beslutet själv.

Joacim har nu startat en kampanj för att kunna donera en hjärtstartare till Lunds kommun.
– Jag fick möjligheten genom ViaMedici och det känns jättebra att kunna bidra med något. Jag vill att den ska finnas någonstans där den kan göra stor nytta om någon annan skulle drabbas av hjärtstopp, avslutar han.

Joacim Ernstsson