Så hjärtsäkrar du arbetsplatsen med HLR utbildning

Så hjärtsäkrar du arbetsplatsen med HLR utbildning

På denna sida

  • Vad innebär en hjärtsäker arbetsplats
  • Vad är hjärtsäker zon
  • Regelbunden utbildning i HLR

Vad innebär en hjärtsäker arbetsplats

Målet mer att hjärtsäkra arbetsplatsen innebär att skapa bästa möjliga förutsättningar att kunna hantera ett plötsligt hjärtstopp. Detta görs med hjälp av utbildning, utrustning och tillsyn. Med hjälp av hjärtstartare och utbildning i HLR för personalen har ni skapat en tryggare arbetsplats där chanserna är större att klara sig om olyckan skulle vara framme.
 
En arbetsplats som är hjärtsäkrad blir en attraktiv plats när ni söker nya medarbetare. Med tanke på hur mycket tid som spenderas på jobbet är det viktigt att känna sig trygg med att både kunna få hjälp och kunna ingripa själv vid en olyckshändelse.

Vad är hjärtsäker zon

En hjärtsäker zon innebär att en arbetsplats eller ett visst område uppfyller specifika riktlinjer framtagna för att skapa en trygg och säker miljö för besökare och personal.
 

Kriterier för att uppfylla hjärtsäker zon:

  • Ha god beredskap och larmrutiner vid händelse av hjärtstopp
  • Hjärtstartare installerad samt tillgång till hjärtstartare inom tre minuter
  • Hjärtstartaren ska vara registrerad i Hjärtstartarregistret
  • Att systematiskt se till att underhålla hjärtstartare
  • Ha beredskap att starta hjärt-lungräddning omedelbart
  • Repetera hjärt-lungräddning årligen

 
Hjärtstartare som är registrerade i hjärtstartarregistret visas på en karta, där du kan få en överblick kring var närmaste hjärtstartare finns. Det är en bra idé att kolla upp i förväg var du kan hitta en hjärtstartare om en olycka skulle inträffa på jobbet, hemma eller under semestern.

Regelbunden utbildning i HLR

Gemensamt för många HLR utbildningar är att man går igenom hjärt- och lungräddning vid hjärtstopp, kontrollera livstecken, larmkedjan, skapa fria luftvägar, stabilt sidoläge samt att identifiera och behandla ett luftvägsstopp.
För allmänheten rekommenderas utbildning i HLR årligen, då riktlinjer förändras och forskningen går framåt. För att kunna räkna sin arbetsplats som hjärtsäker bör alltså personalen gå utbildningar i HLR regelbundet varje år. Sjukvårdspersonal bör uppdatera sina kunskaper varje halvår.
 
ViaMedici erbjuder både hjärtstartare och utbildning i HLR, kontakta oss idag så hjälper vi er ta första steget mot en hjärtsäker arbetsplats!
 
De utbildningar i HLR som ViaMedici erbjuder är: