HLR steg för steg

HLR steg för steg

På denna sida

  • HLR steg för steg
  • Hur utför man HLR på en vuxen
  • Vilka är stegen i HLR
  • Gå en utbildning i HLR

I en nödsituation då en person råkat ut för plötsligt hjärtstopp är det viktigt att du agerar snabbt. Hjärtstoppet hindrar hjärtat från att pumpa runt blodet i kroppen, men med hjälp av hjärt- och lungräddning kan detta göras manuellt.
 
Bröstkompressioner och inblåsningar kan ge tillräckligt med syre och blodcirkulation i väntan på ambulans. Det är kritiskt att komma igång så snart som möjligt, då chansen att överleva sjunker för varje minut som går om behandling inte påbörjas.

Hur utför man HLR på en vuxen

30 bröstkompressioner följt av 2 inblåsningar
 
Larma direkt vid misstänkt hjärtstopp – om personen inte andas eller andas onormalt. Sätt på högtalaren på telefonen så att du kan bli guidad av larmoperatören.
 
Bröstkompressioner utförs genom att sätta den ena handen över den andra mitt på bröstkorgen på den drabbade. Med raka armar trycker du ned bröstkorgen 5 cm, dock ej mer än 6 cm. Takten bör vara 100-120 kompressioner / min. Detta gör du 30 gånger.
 
Inblåsningar sker genom att sätta två fingrar under hakan på den drabbade och böja huvudet bakåt. Knip om personens näsa och se till så att din mun placeras tätt runtom den drabbades mun. Blås in luft tills bröstkorgen höjer sig, gör detta 2 gånger.
 
Fortsätt varva bröstkompressioner med inblåsningar till dess att ambulansen kommer. Är ni flera på plats så kan ni bytas av utan avbrott, då det är jobbigare än man tror att utföra hjärt- och lungräddning under lång tid.

Vilka är stegen i HLR

  • Kontrollera medvetande – undersök om det går att få kontakt med personen
  • Kontrollera andning – undersök om personen andas. Vid onormal andning eller om det verkar som att personen inte andas alls, larma 112. Sätt på högtalarfunktionen för att få guidning samtidigt som du utför HLR.
  • Utför bröstkompressioner – 30 gånger
  • Utför inblåsningar – 2 inblåsningar
  • Fortsätt med HLR till dess att ambulans är på plats eller den drabbade börjar andas normalt
  • Hämta hjärtstartare – är ni flera på plats som kan hjälpas åt så bör en av er larma och lokalisera närmaste hjärtstartare. Var närmaste hjärtstartare finns kan du se på kartan på Hjärtstartarregistret

 
Ett tips är att undersöka redan nu vart närmaste hjärtstartare finns, både då du är hemma, på jobbet eller landstället. Då är du mer förberedd när tiden är knapp och du måste agera snabbt.

Gå en utbildning i HLR

Regelbundet underhållen kunskap inom hjärt- och lungräddning hjälper dig om olyckan skulle vara framme. En HLR utbildning kan ge dig självförtroende att agera direkt vid ett olycksfall och ger trygghet till din familj och de du är nära.
 
Forskningen går ständigt framåt och det är viktigt att hålla sina kunskaper uppdaterade. Många av oss har fått en genomgång vid något tillfälle, men i många fall går det för lång tid emellan tillfällena. Vi rekommenderar att man går en utbildning varje eller vartannat år som privatperson, oftare om du är HLR instruktör.
 
HLR utbildningar finns tillgängliga både för privatpersoner och företag. Varför inte gå en utbildning tillsammans med grannarna, föreningen eller jobbet. Ju fler som kan HLR runtom i samhället desto fler liv kan vi rädda.
 
Boka plats på en HLR utbildning vuxen idag
 
Klicka här om du veta mer om utbildning i HLR & Olycksfall BARN