Profilbild Björn

Låt hjärtat vara med – ett ledord för ViaMedici

Med min bakgrund från ambulanssjukvården har jag en ryggsäck med både trevliga och otrevliga händelser. Det är klart att jag valde mitt yrke utifrån ett engagemang om att vilja hjälpa och göra gott. Jag har valt att låta detta engagemang följa med i ViaMedici och har även smittat alla mina medarbetare. Naturligtvis vill man att ett företag ska vara framgångsrikt och kunna visa på goda resultat men lika viktigt är det att ha med hjärtat i allt vi gör.

Sedan 5 år tillbaka har vi skänkt 140 hjärtstartare till de Skånska fotbollsklubbarna och häromdagen inträffade det som ingen ville skulle hända. En ung man faller ihop på fotbollsplanen under en match. Trots hjälp med Hjärt- och lungräddning och hjärtstartare på plats, samt kunnig personal i ambulans och på sjukhuset, gick mannens liv inte att rädda. Våra tankar går till mannens anhöriga och det är en obeskrivlig sorg de genomlider.

Det finns fler som har sorg och jag tänker inte mist på ledare och spelare från fotbollsklubben. Vem hjälper dem med alla deras svåra känslor? Dessa situationer har både jag och mina ambulanskollegor upplevt många gånger när vi lämnat platsen med en skadad. Det har i många fall känts som en klump i halsen och tankarna har gått till de som fanns på plats och som upplevt en tragedi.

När vi startade var en av de första åtgärderna att knyta till oss personer med kompetens att hjälpa människor i kris. Vi ville ta hand om alla, inte bara sälja hjärtstartare och utbilda människor, utan även på alla sätt ta ansvar för de hjärtstartare vi placerat ut. Därför var det för oss en självklarhet att åka till fotbollsplanen några timmar efter och återställa hjärtstartaren samt se till att sjukhuset fick ta del av hjärtstartarens minne över händelseförloppet. Det kan kanske ge sjukhuset och anhöriga ytterligare en pusselbit till händelseförloppet.

Kvar på fotbollsklubben fanns en grupp människor som av förklarliga skäl inte mådde bra och när vi några kvällar senare genomförde ett professionellt avlastningssamtal för de inblandade gav detta en chans till att få svar på frågor och kunna bearbeta det inträffade. Det är ibland svårt att hitta lösningar för denna typ av händelse ute i samhället och i synnerhet för en ideell förening, men vi ser det som vår skyldighet att hjälpa med det vi kan och med vår erfarenhet.

Det är detta som vi menar är ”Låt hjärtat vara med”. Det värmer gott i ett gammalt ambulanshjärta och det är inte ett arbete, utan en förmån att få hjälpa.

 

Björn Jadeland
Ambulanssjuksköterska ViaMedici

Björn Jadeland passade på att uppmana Skolverket att tänka om angående utbildning i hjärt- lungräddning i SvTs populära program ”Gokväll”.
Läs mer
Hjärtuppropet uppmärksammas i flera media i Umeå, i bland annat Västerbottens-Kuriren intervjuas Björn Jadeland i en stor artikel.
Läs mer
Björn Jadeland, Hjärtuppropets initiativtagare, var gäst hos TV4 och programmet ”Malou efter 10”.
Läs mer
Kristina Alsérs berättar i en stor artikel i hälsotidningen Må Bra om sitt engagemang som ambassadör till Hjärtuppropet.
Läs mer
Björn Jadeland, initiativtagaren till Hjärtuppropet, ger goda råd kring hjärt- och lungräddning i den senaste digitala utgåvan av tidskriften Må Bra.
Läs mer
Thomas Ravelli berättar i en intervju med Expressen om sin reaktion när han såg fotbollskollegan Eriksen drabbas av hjärtstopp i EM.
Läs mer
Hjärtuppropet lanserades officiellt med en presskonferens som direktsändes från Profilhotels Riddargatan i Stockholm.
Läs mer
Björn Jadeland medverkade i en intervju kring Hjärtuppropet med programledaren Erik Blix i Sveriges Radio populära P4 extra.
Läs mer
Björn Jadeland, ambulanssjuksköterskan från Lomma utanför Malmö, är mannen bakom Hjärtuppropet.
Läs mer
18 kända svenskar har valt att engagera sig som ambassadörer och sprida budskapet att fler behöver utbilda sig och att vi behöver fler hjärtstartare i Sverige.
Läs mer