Linus Olsson var 18 år när han drabbades av hjärtstopp

Linus Olsson

Han har alltid haft ett friskt hjärta, än idag!

Linus ligger på soffan i sitt barndomshem. Från köket hörs kaffekokaren. Han har en egen lägenhet ett par mil bort, men passar huset över helgen. Han är inne på sin tredje kopp kaffe.

– När folk frågar glömmer jag ibland bort vilken dag det var det hände. Men så står det ju här, säger han och drar upp tröjan. 27-06-2007 är datumet Linus har tatuerat på sitt högra bröst, dagen då han föll ner bakom disken på sitt jobb i plötsligt hjärtstopp. Han var 18 år gammal.

– Det var två veckor efter studenten, första dagen på mitt nya jobb. Min kusin hjälpte mig med kassan när jag plötsligt föll baklänges. Han trodde jag hade svimmat, säger Linus. I affären befann sig en kund som tidigare utbildat i hjärt- och lungräddning (HLR) inom försvaret. Kunden kunde snabbt konstatera att Linus drabbats av hjärtstopp och påbörjade hjärt-lungräddning.
– Hade han inte befunnit sig i butiken just då tror jag inte jag hade suttit här idag, säger Linus.

Att Linus överlevde sitt hjärtstopp berodde även på att en ambulans fanns i närheten av platsen. På bara fem minuter infann sig sjukvårdare och kunde sätta igång Linus hjärta med hjälp av en hjärtstartare.

Linus häller upp en fjärde kopp kaffe och byter skiva i stereon. Han jobbar som DJ och håller på att sätta ihop en låtlista inför kvällens spelning.
– Jag och en kompis spelar skivor tillsammans. Han har en hjärtsjukdom, så vi kallar oss South House Hearts.

Förutom musiken driver Linus en elektronikbutik.

Butikslokalen är densamma som han befann sig i 2007 när hjärtat stannade.
– Det är arbete dag som natt, men jag älskar att jobba.
Linus vistades totalt två veckor på sjukhus. Han genomgick flera tester av hjärtat men läkarna kunde inte hitta något fel.
– Jag var väldigt rädd i början och kunde inte sova på nätterna, mamma fick ofta sitta hos mig i sängen. På sjukhuset fick han en ICD inopererad, en minihjärtstartare, som hjälper till att förhindra eventuella hjärtstopp i framtiden.

Tre år efter incidenten bestämde sig Linus för att starta fonden Heart of Linus. Dit kan den som vill donera pengar som används för att köpa hjärtstartare. Hjärtstartarna skänker han sedan till offentliga lokaler.
– Jag vill hjälpa andra utifrån min egen erfarenhet. När du får hjärtstopp handlar det om minuter. Mitt mål är att hjärtsäkra min hemkommun så att de som bor här kan känna sig trygga.

Linus går ut på verandan och sätter sig i solen. På hans vänstra bröst syns ICD:n tydligt under huden, som en liten fyrkantig livskamrat.
– Jag hade inte velat ha det ogjort. Jag har fått en ny syn på livet och försöker ta vara på allt och alla runt omkring mig. Det som hänt har gjort mig stark.

Han sitter tyst en stund och tittar ut över den gröna trädgården.

Quam bene vivas refert, non quam diu. Jag ska tatuera in det någonstans. Det är latin och betyder ”Det viktiga är hur gott du lever, inte hur länge”.