Stefans insats var avgörande!

Stefan Nilsson

Anna, 40, drabbades av plötsligt hjärtstopp på en idrottsanläggning i Bjärred.
Tack vare flera tillfälligheter gick hennes liv att rädda. Det var en söndag i augusti. Stefan Nilsson, 43 år och brandman, hade precis anlänt till idrottsanläggningen i Bjärred för att delta i ett träningspass med sin fru.
– Jag hade jobbat natt mellan lördagen och söndagen, men eftersom min frus vän hade avbokat sitt träningspass följde jag med som sällskap istället – trots att jag var ganska trött, berättar han.
Träningspasset satte igång. I lokalen befann sig även Kristina och Anna* som Stefan kände sedan tidigare. De var verksamma inom samma fotbollsklubb och hade hälsat på varandra strax innan passet startade.
Till en början var allt som vanligt, men efter cirka 30 minuter upptäckte Stefan att Anna satt ner på golvet

med sin vän Kristina på huk bredvid.

– Jag iakttog henne en stund. Men när hon inte reste sig upp igen gick jag fram för att fråga hur det var fatt.
Anna berättade att hon kände sig yr och illamående, så Stefan och Kristina hjälptes åt att få in henne i omklädningsrummet. Stefan har arbetat inom Räddningstjänsten i mer än 20 år. Under sin tid som brandman har han åkt på många sjukvårdslarm och kände sig bekväm med att hjälpa Anna. Han placerade henne på golvet med benen högt då det mesta tydde på blodtrycksfall.
– Det hann gå ungefär fem minuter. Hon blev inte bättre, så jag började bli orolig och gick ganska snabbt in i min jobbroll, berättar Stefan. Därefter hände allting väldigt snabbt. Anna blev sämre, började vrida sig på golvet och drabbades av panik. Stefan förstod nu allvaret i situationen och bad Kristina ringa 112.
– Jag vet inte vad som händer, hann Anna få ur sig till Stefan innan hennes andning upphörde.

Via föreningen Lions hade fotbollsklubben, som de tre vännerna var verksamma inom, fått en hjärtstartare som Stefan var ansvarig för till sin anläggning. Tack vare detta fick han då och då mejl från HLR-rådet med bland annat karta över registrerade hjärtstartare och dess placering i olika kommuner.
– Jag hade för mig att köpcentret som låg ett par hundra meter bort hade en hjärtstartare, så jag bad Kristina att snabbt ta sig dit för att hämta den medan jag påbörjade hjärt-lungräddning.

Kristina rusade mot centret, men på vägen passerade hon en fritidsgård där lamporna var tända. Hon chansade och knackade på.
Ett möte pågick där inne, hon förklarade snabbt sitt ärende och en av deltagarna berättade att en hjärtstartare fanns i gympasalen som låg intill. Det hann gå cirka fem minuter innan Kristina var tillbaka med

hjärtstartaren. Stefan fäste elektroderna vid Annas kropp och påbörjade återupplivningsförsök. Kompressioner, elchock, kompressioner, elchock – Anna började äntligen hosta och vrida på sig. Tre minuter senare anlände ambulansen till platsen.
– Sammanlagt höll vi på med hjärt-lungräddning i cirka 12 minuter, de sista 7 tillsammans med hjärtstartaren. De är just dessa minuter som är avgörande för vilken utgång incidenten får, säger Stefan.

Han skulle inte ha befunnit sig på just det här träningspasset, just den här kvällen. Det fanns ingen hjärtstartare på det köpcentrum som Kristina var på väg till – tack vare hennes beslutsamhet var hjärtstartare på plats inom den tidsram som krävs. Den ambulans som kom till platsen råkade befinna sig i närheten och kunde ge Anna den eftervård som behövdes. Alla dessa tillfälligheter är anledningen till att Anna idag lever och är frisk.
Anna fick en ICD inopererad på sjukhuset och kunde återvända hem efter en vecka. Hon har aldrig haft, och har än idag, inget fel på sitt hjärta. Stefan fick senare Lommas kommuns utmärkelse Berömvärda insatser 2014 med följande motivering: ”Stefan Nilsson tilldelas priset för att han visade rådighet och beslutsamhet när han genom sin kunskap i hjärt-lungräddning och en hjärtstartare räddade livet på en tränarkollega”.

– Vi hade alla tur som råkade befinna oss på rätt plats vid rätt tillfälle. Livet ska inte behöva hänga på tillfälligheter, det är enormt viktigt med utbildning i hjärt-lungräddning, HLR, samt att hjärtstartare finns där det behövs, när det behövs, avslutar Stefan.

* Anna och Kristina heter något annat i verkligheten.