
Varför svimmar man?
Man svimmar för att man får för lite blod till hjärnan. Nästan hälften av oss svimmar någon gång i livet. Det sker nästan alltid i samband med att man reser sig upp, exempelvis efter att stått framåtböjd. Då hinner blodet inte upp till hjärnan i tid och man blir yr eller svimmar.
Ibland får man ”svimningskänsla” i samband med att man blivit sjuk på annat sätt, exempelvis när man blivit illamående eller magsjuk. Då gör magnerverna att det kan bli lite för lite blod till hjärnan. Med vanlig svimning menar man en hastigt övergående händelse där man återhämtar sig fort, och det är i regel inget oroväckande.
När ska man reagera på att någon svimmar?
Om någon som tycks må bra svimmar sittandes i lugn och ro så är det inte en enkel svimning. Särskilt inte om det tar en stund att återhämta sig, och kanske med lite kvarstående oklarhet. I sådana fall ska medicinsk hjälp sökas via telefon 112. Det kan röra sig om en störning i hjärtats arbete eller en övergående händelse i hjärnan.
Om någon som svimmar inte vaknar, då är det inte längre en svimning, utan en akut medvetslöshet. En akut kvarstående medvetslöshet ska i första hand tros vara på grund av ett hjärtstopp. Kontrollera om personen andas normalt efter att huvudet böjts tillbaka. Andas inte personen eller om du är osäker, påbörja omedelbart hjärt- och lungräddning. Om personen andas normalt men inte är kontaktbar ska personen vändas i sidoläge. Är du osäker på hur du gör så håll personen stilla på sidan så att hen inte faller tillbaka.
Per Juhlin
Hjärtläkare, specialist i hjärtsjukdomar