Chat with us, powered by LiveChat

Hjärtstopp

Mediantiden för en ambulans att komma till platsen är 13 minuter och om ingen behandling påbörjas minskar överlevnaden med 10% per minut. Utan hjärtstartare och rätt kunskap i närheten blir detta en nästintill omöjlig ekvation.

Läs mer om hjärtstopp

Jag blev räddad.

I Sverige inträffar cirka 9600 hjärtstopp varje år utanför sjukhus. Eva var ett av dessa fallen, när hon föll av träningscykeln på grund av ett hjärtstopp. Hon var sjuksköterskan som hängivet ägnat sitt yrkesliv åt hjärtsjukvården och utbildning i HLR, och fick nu en otäck bekräftelse på varför detta arbete är så viktigt.

Se filmen

Fakta om hjärtstopp

 • 2 AV 3

  hjärtstopp sker i hemmet. Ett hjärtstopp kan hända var som helst och drabba vem som helst, oavsett ålder och hälsa.

 • 10% PER MINUT

  minskar chansen att överleva om ingen behandling påbörjas. Det är viktigt att agera så gott man kan. Ta reda på vart närmaste hjärtstartare finns innan någonting händer. Om något skulle inträffa, våga be om hjälp och gör ditt bästa. Att göra något är bättre än att inte göra någonting alls.

 • 13 MINUTER

  är mediantiden för en ambulans att komma till platsen. Ambulanspersonalen skyndar sig så gott de kan, i storstäder och ut på landet. Tiden kan påverkas av trafik, pågående uppdrag eller platsen du bor på.

 • 9600 PERSONER

  avlider av hjärtstopp varje år i Sverige. I jämförelse så avlider ca 100 personer i bränder och 400 i trafiken varje år.

 

Hjärtspecialist Dr. Per Juhlin

Om hjärtstartare och HLR-kunniga personer fanns på plats, skulle sannolikt långt över 50 % kunna räddas till livet.

En stor del av alla de personer som dör på grund av hjärtsjukdom avlider redan före ankomst till sjukhus på grund av ett plötsligt oväntat hjärtstopp. Varje år inträffar 6000 fall av plötsligt hjärtstopp där ambulans påbörjar återupplivning, och bara cirka 600 överlever.

Vi behöver bli fler som kan rädda liv.

Tips när någon får hjärtstopp

 • KONTROLLERA OM PERSONEN ÄR VID MEDVETANDE

  Prata och pröva att skaka lätt i axlarna för att se om personen reagerar. Om personen inte vaknar ska du kontrollera andningen.

 • KONTROLLERA OM PERSONEN ANDAS

  Öppna luftvägen genom att lägga en hand på pannan. Böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med din andra hands pek- och långfinger placerade på hakspetsen. Andas personen inte alls, eller har onormal andning – påbörja HLR direkt.

 • PÅKALLA UPPMÄRKSAMHET

  Medan du utför HLR kan någon hämta hjärtstartare, ringa ambulans eller ta över när du blir trött i armarna. Var inte rädd för att ropa eller på andra sätt påkalla uppmärksamhet runt omkring.

 • VAR INTE RÄDD FÖR HJÄRTSTARTAREN

  En hjärtstartare är konstruerad att inte kunna ge elektriska chockar om det inte behövs. Hjärtstartaren kommer vägleda dig hur du ska gå tillväga. Alla kan använda en hjärtstartare.

Kontakta oss