Hand med golfboll

Eva, 57 år

Eva Frisk och hennes man såg fram emot en härlig dag på golfbanan, men det sista Eva minns är lunchen innan de gick ut på banan. Evas man, Thomas, minns mycket väl vad som hände. Han är påtagligt rörd när han berättar.

– Vi slog ut från första tee. Eva slog en jättefin drive och vi gick fram för att leta efter Evas boll. Jag fortsatte fram till min egen boll och när jag vände mig om såg jag att Eva låg livlös i gräset.

Thomas och en medspelare påbörjade omedelbart hjärt-lungräddning. Samtidigt satt Peter och hans kollega från Abbekås golfklubb och åt lunch på terrassen.

– Vi såg att någonting utspelade sig på första tee. Någon ropade att en kvinna svimmat av. Vi förstod att det var bråttom och sprang dit så fort vi kunde. För säkerhets skull tog vi med oss hjärtstartaren som vi fått till klubben bara tre veckor tidigare. Vi hade precis gått en utbildning i hur man sköter apparaten och vad man ska göra om någon får hjärtstillestånd, berättar Peter. När vi kom fram, satte jag på apparaten och en inspelad röst tog mig igenom proceduren steg för steg. Till slut började hennes hjärta slå. När ambulansen kom 15-20 minuter senare berättade de att jag räddat hennes liv – de hade aldrig hunnit fram i tid.

Med en utskrift från hjärtstartaren under hjärtstoppets förlopp fick läkaren ett försprång och kunde på så sätt behandla Eva på bästa sätt när hon kom till akuten.

– Jag tänker ofta på att jag hade en otrolig tur som befann mig på en plats utrustad med hjärtstartare och utbildad personal, annars skulle jag inte levt idag, säger Eva.

27-06-2007 är datumet Linus har tatuerat på sitt högra bröst, dagen då han föll ner bakom disken på sitt jobb i plötsligt hjärtstopp. Han var 18 år gammal. – När du får hjärtstopp handlar det om minuter. Jag vill hjälpa andra utifrån min egen erfarenhet!
Läs mer
Tack vare de snabba insatserna och att hjärtstartaren fanns på plats kunde Joacims liv räddas. – Jag är ytterst tacksam för de insatser som gjordes där och då. Det känns som att det var ett bra ställe att få hjärtstopp på, säger Joacim.
Läs mer