HLR kurs för privatpersoner

HLR kurs för privatpersoner

På denna sida

 • Kan man gå en HLR kurs som privatperson?
 • Vad kostar det att gå en HLR kurs?
 • Hur länge är en HLR kurs giltig?
 • Vad ingår i en HLR kurs?
 • Hur lång tid tar en grundkurs i HLR vuxen?

Kan man gå en HLR kurs som privatperson?

Självklart kan du det! Enligt rekommendationerna kan du som privatperson gå en utbildning i HLR årligen för att hålla dina kunskaper aktuella. Forskningen går framåt och riktlinjer förändras, varför det är så viktigt att hålla sig uppdaterad.
 
Varför inte gå en HLR kurs tillsammans med vännerna, familjen eller föreningen ni bor i? På så sätt ser ni till att det alltid finns någon i er närhet som kan rycka in vid ett eventuellt olycksfall.

Vad kostar det att gå en HLR kurs?

Kostnaden för en HLR kurs varierar beroende på vilken typ av kurs du väljer. Antingen ingår praktik med hjärtstartare och/eller första hjälpen, eller så vill du gå en specifik HLR kurs riktad mot behandling av barn. Du kan även fortsätta din utbildning och själv bli instruktör i HLR, så att du kan fortsätta utbilda andra.
 
Läs mer om aktuella priser på våra olika HLR kurser här

Hur länge är en HLR kurs giltig?

För privatpersoner rekommenderas att man går en första HLR kurs eller utbildning för att underhålla sina kunskaper årligen. Detta för att forskningen hela tiden går framåt och riktlinjer förändras. Var det längesedan du gick en kurs kanske du inte längre känner dig lika säker som precis efter utbildningen, vilket kan påverka hur snabbt behandling av den drabbade kan påbörjas.
 
Arbetar du som sjukvårdspersonal eller instruktör i HLR däremot finns det andra riktlinjer för hur ofta du ska gå en ny kurs.

Vad ingår i en HLR kurs?

Om vi utgår från utbildningen HLR med hjärtstartare, så ingår bland annat:

 • Att kontrollera livstecken och skapa fri luftväg
 • Gå igenom larmkedjan
 • Hjärt- och lungräddning
 • Stabilt sidoläge
 • Identifiera och behandla ett luftvägsstopp
 • Genomgång av hjärtstartare
 • Praktisk träning med hjärtstartare

Om du väljer en kurs som inkluderar första hjälpen så ingår även genomgång av LABCDE samt vanliga sjukdomar och skador som kan föranleda att hjärt- och lungräddning behövs.
 
Vid utbildning som inkluderar behandling av barn ingår att titta närmare på olika olyckssituationer som det är vanligare att de råkar ut för. Det kan handla om att ett barn råkar falla från en höjd, eller att de sätter i halsen till exempel.

Hur lång tid tar en grundkurs i HLR vuxen?

En kurs i HLR med hjärtstartare tar ca 2h så det är inte en stor investering tidsmässigt. Dock är det väl investerad tid om en olycka skulle inträffa och du råkar vara först på plats. För HLR kurser som inkluderar första hjälpen eller behandling av barn får du räkna med lite längre tidsåtgång, ungefär 3.5h.
 
Är du intresserad av att lära dig mer om HLR och gå en kurs hos ViaMedici? Ta kontakt med oss idag så hjälper vi dig att hitta ett tillfälle och en plats som passar!
 
Kontakta oss