Hjärtstartare till hem och arbetsplats

Hjärtstartare till hem och arbetsplats

På denna sida

  • Kan man ha en hjärtstartare hemma
  • Hjärtstartare på arbetsplatsen
  • Måste man ha specifik utbildning för att använda en hjärtstartare
  • Var bör man placera en hjärtstartare
  • Var finns hjärtstartare i samhället
  • Vilken hjärtstartare ska man välja

Kan man ha en hjärtstartare hemma?

Privatpersoner kan absolut ha en hjärtstartare hemma. Närheten till en hjärtstartare är livsviktig och att ha en hjärtstartare i sitt hem underlättar avsevärt om ett hjärtstopp skulle inträffa. Två av tre hjärtstopp sker faktiskt i hemmet och det är livsviktigt att agera snabbt.
 
Hjärtstartaren ska vara framplockad och tydligt markerad, så att det är lätt att komma åt den vid ett nödfall. Helst ska den sättas upp utomhus så att den är tillgänglig för vem som helst dygnet runt.
 
Bor du i en bostadsrättsförening eller är med i en idrottsförening kan det finnas hjärtstartare i föreningen, hör efter och se till så att du vet var denna är uppsatt. Har ni ingen hjärtstartare i föreningen så ta upp frågan med styrelsen och se om det finns möjlighet att sätta upp en. Glöm inte att registrera hjärtstartaren i Hjärtstartarregistret så att den lätt går att hitta för alla.

Hjärtstartare på arbetsplatsen

Långt ifrån alla arbetsplatser har en hjärtstartare tillgänglig, finns det på din? Om det finns en hjärtstartare, är den registrerad i Hjärtstartarregistret?
 
Se till så att du vet var närmaste hjärtstartare finns när du befinner dig på arbetsplatsen. Hjärtstartaren bör inte vara inlåst och ska markeras ut tydligt.
 
Lika viktigt som att det finns en hjärtstartare är det att det finns kunskap om HLR. När gick ni senast en utbildning i HLR med kollegorna? Riktlinjer uppdateras och forskningen går framåt, gamla kunskaper måste uppdateras med jämna mellanrum. Vi rekommenderar att gå en utbildning i HLR årligen för att hålla igång kunskaperna.

Måste man ha specifik utbildning för att använda en hjärtstartare?

En hjärtstartare kan användas av vem som helst och under processens gång guidar apparaten användaren genom processen. En strömstöt går inte att ge till en person som inte behöver den, då hjärtstartaren analyserar och läser av genom elektroderna som fästs på den drabbades bröstkorg.
 
Har du gått en utbildning i HLR med hjärtstartare så har du fått öva på att använda en hjärtstartare, vilket stärker självförtroendet vid en olycka. Både kunskap i hjärt- lungräddning och användandet av en hjärtstartare ökar chanserna för överlevnad vid ett hjärtstopp.
 
Boka en utbildning i HLR idag

Var bör man placera en hjärtstartare?

Hjärtstartaren sätts allra helst upp utomhus med en säker förvaringslösning anpassad för väder och vind. Detta så att den blir tillgänglig för alla vilken tid som helst på dygnet.
Hjärtstartaren ska markeras ut tydligt och inte vara inlåst. ViaMedici erbjuder förvaringslösningar för utomhusbruk med larm. Läs mer

Var finns hjärtstartare i samhället?

På Hjärtstartarregistret hittar du en karta med alla publika hjärtstartare utanför sjukvården som är registrerade. En hjärtstartare som införskaffas av ett företag eller privatperson blir inte automatiskt registrerad på Hjärtstartarregistret, detta måste göras manuellt av den som ansvarar för hjärtstartaren. Att registrera en hjärtstartare i registret är gratis.
 
Ofta finns det hjärtstartare uppsatta på platser där många människor vistas, som till exempel på tågstationer, flygplatser, idrottshallar och offentliga byggnader. Även under större publika evenemang kan du ofta hitta en tillgänglig hjärtstartare. Det kanske låter som att hjärtstartare finns överallt, men så är det tyvärr inte. Vi behöver få ut fler hjärtstartare i samhället och få fler av de som redan finns registrerade.
 
Att det finns en hjärtstartare i närheten är skillnaden på liv och död i ett nödfall och det hänger på ett fåtal minuter för att rädda ett liv.
Se över redan nu var närmsta hjärtstartare finns, så att du är förberedd om det inträffar ett hjärtstopp i din närhet.
Till hjärtstartarregistret

Vilken hjärtstartare ska man välja?

Olika hjärtstartare erbjuder olika funktioner. Vissa apparater guidar användaren på flera språk, en del är halvautomatiska och andra helautomatiska.
Den bästa hjärtstartaren är dock den som finns tillgänglig, det är det absolut viktigaste. ViaMedici erbjuder hjärtstartare både för uthyrning och till försäljning.
 
Läs mer här om att välja hjärtstartare
 
Behöver ni råd kring vilken hjärtstartare som passar era behov bäst? Tveka inte att ta kontakt med oss så hjälper vi dig.
Kontakta oss