Hur hårt ska man trycka? ViaMedici

Hur hårt ska man trycka?

Att utföra hjärt-lungräddning är för de allra flesta en mycket ovan och stressfull situation. Ofta känner man dessutom den drabbade, vilket gör situationen än mer stressfull. Det är naturligt för de flesta att känna ett stort obehag och en del är också rädda för att orsaka mer skada och att göra fel. Det är viktigt att våga starta hjärt-lungräddning och att göra så gott man kan. I de flesta fall kommer man långt med det.

Man ska placera händerna mitt på den drabbades bröstkorg och trycka ner minst 5 cm från ursprungsläget. Naturligtvis är detta relativt diffust eftersom vi inte kan mäta att vi verkligen trycker minst 5 cm. Som alla säkert förstår är 5-6 cm relativt mycket och man måste därför använda ansenlig kraft för att uppnå detta. I de flesta fall komprimerar man för löst. Vid hjärtstopp är det därför optimalt om det finns flera personer närvarande så att man kan avlösa varandra för att kompressionerna ska bli så effektiva som möjligt. Träna därför hjärt-lungräddning så ofta du kan.

 

Björn Jadeland
Ambulanssjuksöterska och grundare av ViaMedici

Björn Jadeland passade på att uppmana Skolverket att tänka om angående utbildning i hjärt- lungräddning i SvTs populära program ”Gokväll”.
Läs mer
Hjärtuppropet uppmärksammas i flera media i Umeå, i bland annat Västerbottens-Kuriren intervjuas Björn Jadeland i en stor artikel.
Läs mer
Björn Jadeland, Hjärtuppropets initiativtagare, var gäst hos TV4 och programmet ”Malou efter 10”.
Läs mer
Kristina Alsérs berättar i en stor artikel i hälsotidningen Må Bra om sitt engagemang som ambassadör till Hjärtuppropet.
Läs mer
Björn Jadeland, initiativtagaren till Hjärtuppropet, ger goda råd kring hjärt- och lungräddning i den senaste digitala utgåvan av tidskriften Må Bra.
Läs mer
Thomas Ravelli berättar i en intervju med Expressen om sin reaktion när han såg fotbollskollegan Eriksen drabbas av hjärtstopp i EM.
Läs mer
Hjärtuppropet lanserades officiellt med en presskonferens som direktsändes från Profilhotels Riddargatan i Stockholm.
Läs mer
Björn Jadeland medverkade i en intervju kring Hjärtuppropet med programledaren Erik Blix i Sveriges Radio populära P4 extra.
Läs mer
Björn Jadeland, ambulanssjuksköterskan från Lomma utanför Malmö, är mannen bakom Hjärtuppropet.
Läs mer
18 kända svenskar har valt att engagera sig som ambassadörer och sprida budskapet att fler behöver utbilda sig och att vi behöver fler hjärtstartare i Sverige.
Läs mer