ViaMedici - Lansering av Hjärtuppropet_994x605

Officiell lansering av Hjärtuppropet

Hjärtuppropet lanserades officiellt med en presskonferens som direktsändes från Profilhotels Riddargatan i Stockholm. Björn Jadeland, initiativtagaren till Hjärtuppropet, var förstås på plats samt tre av de 18 ambassadörerna – Thomas Ravelli, Kristina Alsèr och Staffan Lindeborg.

– Vi inom Hjärtuppropet är så oerhört stolta och glada för det engagemang som alla våra ambassadörer visar och nu ska vi verkligen försöka tillsammans rädda liv, säger Björn Jadeland.

De tre huvudsyftena med Hjärtuppropet är:

  • att fler behöver utbilda sig i hjärt- och lungräddning
  • att vi behöver fler hjärtstartare ute i samhället
  • att vi tillsammans ökar tillgängligheten till de hjärtstartare som redan är utplacerade

– För mig var det en självklarhet att bli ambassadör när jag fick frågan, säger Kristina Alsèr, tidigare landshövding i Växjö. Min man Janne drabbades av ett hjärtstopp för ett antal år sedan men överlevde tack vare kunskapen om HLR och en hjärtstartare. Han mår bra idag och vi känner tacksamhet till livet.

Ca 6000 människor drabbas varje år av ett plötsligt hjärtstopp i vårt land utanför sjukhus, men bara ca 600 överlever:

– När det händer är det bråttom. Inom en minut bör HLR startas och om en hjärtstartare är på plats inom tre minuter ökar möjligheterna att rädda ett liv, påpekar Björn Jadeland.

Thomas Ravelli, ytterligare en ambassadör, fokuserade under presskonferensen på varje människas eget ansvar. Thomas Ravelli är den ende som vunnit både ”Mästarnas Mästare” och ”Superstars” men det var först när han skulle vara med i ”Let,s Dance” som det upptäcktes att Thomas hade problem med hjärtrytmen. I höstas opererades Thomas och har nu börjat återhämta sig.

– Att rädda en annan människas liv är oerhört viktigt och utbildningen i HLR är jätteviktig, sa Thomas Ravelli.

Hjärtuppropet vill på olika sätt uppmärksamma vikten av att utbilda sig samt att så många hjärtstartare som möjligt registreras och görs tillgängliga dygnet runt.

– Vi ser i det officiella hjärtstartarregistret att ca 20 000 hjärtstartare är registrerade men mörkertalet är stort, säger Björn Jadeland. Det finns förmodligen dubbelt så många men ingen vet var mer än innehavaren!

Länk till presskonferensen: https://youtu.be/KaPR4cyexh4?t=900

För mer information: www.hjartuppropet.se

Facebook: @hjärtuppropet

Instagram: @_hjärtuppropet

Linkedin: @hjärtuppropet

#hjärtuppropet

Björn Jadeland passade på att uppmana Skolverket att tänka om angående utbildning i hjärt- lungräddning i SvTs populära program ”Gokväll”.
Läs mer
Hjärtuppropet uppmärksammas i flera media i Umeå, i bland annat Västerbottens-Kuriren intervjuas Björn Jadeland i en stor artikel.
Läs mer
Björn Jadeland, Hjärtuppropets initiativtagare, var gäst hos TV4 och programmet ”Malou efter 10”.
Läs mer
Kristina Alsérs berättar i en stor artikel i hälsotidningen Må Bra om sitt engagemang som ambassadör till Hjärtuppropet.
Läs mer
Björn Jadeland, initiativtagaren till Hjärtuppropet, ger goda råd kring hjärt- och lungräddning i den senaste digitala utgåvan av tidskriften Må Bra.
Läs mer
Thomas Ravelli berättar i en intervju med Expressen om sin reaktion när han såg fotbollskollegan Eriksen drabbas av hjärtstopp i EM.
Läs mer
Björn Jadeland medverkade i en intervju kring Hjärtuppropet med programledaren Erik Blix i Sveriges Radio populära P4 extra.
Läs mer
Björn Jadeland, ambulanssjuksköterskan från Lomma utanför Malmö, är mannen bakom Hjärtuppropet.
Läs mer
18 kända svenskar har valt att engagera sig som ambassadörer och sprida budskapet att fler behöver utbilda sig och att vi behöver fler hjärtstartare i Sverige.
Läs mer
I det friska hjärtat arbetar de fyra olika delarna välsynkroniserat cirka en gång per sekund.
Läs mer