ViaMedici - Mannen bakom hjärtuppropet

Mannen bakom Hjärtuppropet

Björn Jadeland, ambulanssjuksköterskan från Lomma utanför Malmö, är mannen bakom Hjärtuppropet.
För tio år sedan började Björn att fokusera på utbildningsbehovet och är sedan länge huvudinstruktör i HLR-rådet – en stiftelse. Han började jobba i Lommaföretaget ViaMedici men tidigt 2019 strax innan pandemin bröt ut sålde han företaget.

– Min tanke var att ta det lugnt och njuta av livet men efter ett tag insåg jag att det är det här jag kan och brinner för. Vi måste hjälpas åt – tillsammans – att rädda fler liv.

Björn varit med och utbildat tiotusentals människor i hjärt-lungräddning i drygt 15 år och började att jobba som ambulanssjuksköterska redan på slutet av 90-talet.

– Jag tänker ofta på en dramatisk händelse någon gång 2006. Vi kom med ambulansen för att hämta en man i min ålder i Malmö. Han hade fått hjärtstopp. Hans fru hade gjort HLR och vi fick i gång hjärtrytmen tack vare den hjärtstartare som vi hade med oss.
– När vi bar ut den drabbade till ambulansen stod hans fru med parets 5-åring i famnen och jag glömmer aldrig pojkens fråga till mig: Kommer pappa hem ikväll …?

Björn har förstås, som många andra kollegor, upplevt tragedier på nära håll.

– Den gången tänkte jag att det lika väl kunde ha varit jag. Jag var i samma ålder med familj och små barn. Tyvärr är verkligheten sådan att när ambulansen kommer är det ofta för sent att rädda liv när någon drabbats av ett hjärtstopp. Därför måste fler utbildas i HLR och vi behöver fler hjärtstartare i vårt land.

Enligt statistiken drabbas en av tio av hjärtstopp i Sverige utanför vården varje år, ungefär 6000 människor, men dessvärre överlever bara cirka 600.
– Det handlar om två saker, säger Björn Jadeland. För att överleva ett plötsligt hjärtstopp krävs att någon inom en minut påbörjar hjärt-lungräddning och att en hjärtstartare används inom tre minuter. Då ökar chanserna att den som drabbats överlever.

Sommaren 2021 upplevde många av oss ett plötsligt hjärtstopp i direktsänd TV när Danmark spelade en EM-match i fotboll i Parken i Köpenhamn. Den gången var det landslagsspelaren Christian Eriksen som drabbades och räddades under dramatiska omständigheter.

– Jag är så fantastiskt glad att vi på så kort tid fått så många att engagera sig i Hjärtuppropet. Vi har nu 18 ambassadörer klara och de allra flesta har redan fått sin utbildning av mig, berättar Björn Jadeland.

Hjärtuppropet lanserades den 28 mars i samband med en pressträff i Stockholm där ett par av ambassadörerna gör Björn sällskap.

– Bland ambassadörerna finns några av landets främsta artister, idrottare och tv-personligheter, avslöjar Björn. Nu drar vi igång Hjärtuppropet tillsammans!

Björn Jadeland – Initiativtagare till Hjärtuppropet Ambulanssjuksköterska, huvudinstruktör i HLR-rådet

Björn Jadeland passade på att uppmana Skolverket att tänka om angående utbildning i hjärt- lungräddning i SvTs populära program ”Gokväll”.
Läs mer
Hjärtuppropet uppmärksammas i flera media i Umeå, i bland annat Västerbottens-Kuriren intervjuas Björn Jadeland i en stor artikel.
Läs mer
Björn Jadeland, Hjärtuppropets initiativtagare, var gäst hos TV4 och programmet ”Malou efter 10”.
Läs mer
Kristina Alsérs berättar i en stor artikel i hälsotidningen Må Bra om sitt engagemang som ambassadör till Hjärtuppropet.
Läs mer
Björn Jadeland, initiativtagaren till Hjärtuppropet, ger goda råd kring hjärt- och lungräddning i den senaste digitala utgåvan av tidskriften Må Bra.
Läs mer
Thomas Ravelli berättar i en intervju med Expressen om sin reaktion när han såg fotbollskollegan Eriksen drabbas av hjärtstopp i EM.
Läs mer
Hjärtuppropet lanserades officiellt med en presskonferens som direktsändes från Profilhotels Riddargatan i Stockholm.
Läs mer
Björn Jadeland medverkade i en intervju kring Hjärtuppropet med programledaren Erik Blix i Sveriges Radio populära P4 extra.
Läs mer
18 kända svenskar har valt att engagera sig som ambassadörer och sprida budskapet att fler behöver utbilda sig och att vi behöver fler hjärtstartare i Sverige.
Läs mer
I det friska hjärtat arbetar de fyra olika delarna välsynkroniserat cirka en gång per sekund.
Läs mer